PID – idealan alat za detekciju toksičnih plinova

Natrag na Blog

PID – idealan alat za detekciju toksičnih plinova

Fotoionizacijski detektori (PID) neophodni su za otkrivanje niskih koncentracija hlapivih organskih spojeva (VOC) i drugih štetnih plinova. Budući da mnogi incidenti s opasnim materijalom (HazMat) uključuju hlapive organske spojeve, osjetljivost PID-ova na te spojeve čini ih neprocjenjivim za HazMat operacije. Naširoko se koriste za različite namjene, uključujući:

  • Početna procjena osobne zaštitne opreme (PPE)
  • Otkrivanje curenja
  • Uspostavljanje i održavanje perimetara
  • Ograničavanje izlijevanja
  • Upravljanje dekontaminacijom i nadgledanje postupaka sanacije

Nedavni napredak učinio je PID-ove izdržljivijim, pouzdanijim i pristupačnijim, povećavajući njihov potencijal za korištenje među HazMat timovima kao ključni dodatak njihovoj opremi za detekciju plina.

Uobičajeni hlapivi organski spojevi u incidentima s HazMat

VOC su kemikalije koje se široko koriste u industriji i uključuju:

  • Goriva
  • Ulja, odmašćivači, tekućine za prijenos topline
  • Otapala i boje
  • Plastika, smole i njihovi prekursori

Zašto ne koristiti LEL detektor?

Iako detektori za mjerenje donje granice eksplozivnosti (LEL) mogu otkriti zapaljive VOC, nisu dovoljno osjetljivi za mjerenje toksičnosti. LEL senzori mjere rizik od eksplozije, a ne kroničnu toksičnost plinova poput benzina. Na primjer, dok benzin ima LEL od 1,4%, LEL senzor možda neće detektirati opasne pare ispod 140 ppm, što je previsoko za točno praćenje izloženosti toksičnim plinovima.

LEL senzori: Ograničenja

LEL senzori, dizajnirani za detekciju metana u rudnicima ugljena, nisu prikladni za otkrivanje težih ugljikovodika. Također se javlja problem s mjerenjem različitih plinova zbog razlika u otpuštanju topline i poteškoća u difuziji pare, osobito za spojeve poput benzina i dizela.

Mjerenje VOC-a u PPM

Detektori plina danas su potrebni za otkrivanje toksičnih plinova u koncentracijama dijelova na milijun (ppm) zbog rastuće zabrinutosti oko rizika uslijed dugotrajne izloženosti. Dok nekoliko tehnologija može mjeriti VOC, PID-ovi se ističu kao najbolja opcija za detekciju HazMat. Za razliku od kolorimetrijskih cijevi, senzora metalnog oksida (MOS) ili plamenoionizacijskih detektora (FID), PID-ovi nude kontinuiranu, točnu i trenutnu povratnu informaciju, što ih čini vrlo učinkovitima u različitim situacijama.

Prednosti PID-ova u odnosu na druge tehnologije

  • Kolorimetrijske cijevi: Pružaju samo snimke i nemaju kontinuirano praćenje.
  • MOS senzori: Ograničena osjetljivost i točnost, podložni smetnjama uzrokovanim temperaturom i vlagom.
  • GC/MS: Vrlo precizan, ali preskup, glomazan i neprikladan za kontinuirano praćenje.
  • FID-ovi: Neselektivni, teški i zahtjevni za održavanje.

PID – idealan alat za detekciju toksičnih plinova

Zahvaljujući napretku u tehnologiji PID-a, moderni PID-ovi mogu mjeriti VOC od 0 do 10 000 ppm s rezolucijom od samo 1 ppb, što ih čini moćnim alatom za otkrivanje toksičnih plinova poput benzina na niskim, potencijalno štetnim koncentracijama. Njihova svestranost omogućuje im obavljanje ključnih zadataka kao što su početne procjene osobne zaštitne opreme, otkrivanje curenja i razgraničenje izlijevanja, kao i nadgledanja sanacije.

  • Početna procjena osobne zaštitne opreme: PID može brzo pomoći djelatnicima kako bi prepoznali prisutnost ili odsutnost štetnih para, usmjeravajući odluke o upotrebi odgovarajuće osobne zaštitne opreme.
  • Detekcija curenja: Detekcijom koncentracijskih gradijenata plina, PID-ovi se ponašaju poput Geigerovih brojača, pomažući djelatnicima na učinkovitijem otkrivanju curenja.
  • Sanacija: PID-ovi pomažu odrediti jesu li potrebne daljnje radnje kada koncentracije onečišćivala prijeđu granične vrijednosti i pritom utječu na tlo ili vodu.

Bilježenje podataka s PID-ovima

PID-ovi za bilježenje podataka pružaju kritičnu dokumentaciju o razinama izloženosti tijekom HazMat incidenata. I pozitivni i negativni rezultati mogu biti korisni, omogućujući djelatnicima dokaz da je incident bio pravilno obuzdan ili da nije predstavljao značajan rizik, što potencijalno štedi vrijeme i novac u pravnim situacijama.

Čišćenje i održavanje PID-ova

PID-ovi zahtijevaju periodično čišćenje, posebno kada očitanja postanu neprecizna ili na njih utječe vlaga. Pažljivo čišćenje bezvodnim metanolom i pravilno održavanje žarulje i senzora mogu dugoročno održati učinkovito funkcioniranje PID-ova.

Uključivanjem PID-ova u svoj set opreme, HazMat timovi mogu imati koristi od preciznog, kontinuiranog praćenja hlapivih organskih spojeva, povećavajući svoju sposobnost sigurnog i učinkovitog reagiranja na opasne incidente.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog