Stambeni prostori – tihi ubojica

Ugljikov monoksid je nevidljivi plin bez mirisa i okusa koji je opasan za ljude i životinje. Zbog nemogućnosti čovjeka da detektira njegovu prisutnost često ga se naziva i „tihim ubojicom“. Povećane koncentracije ugljikova monoksida rezultiraju pojavom glavobolje, gubitkom ravnoteže, a u konačnici i gubitkom svijesti.

Nastaje kao nusprodukt nepotpunog izgaranja goriva na bazi ugljika, primjerice, ugljen, plin, drvo. S obzirom na to da se ova goriva koriste u većini kućanstava za grijanje i kuhanje, važno je zaštititi se adekvatnim uređajima koji će upozoriti na prisutnost ugljikova monoksida ako je došlo do curenja plina u plinskim instalacijama ili nepotpunog izgaranja krutog goriva.

Preporuka je ugraditi uređaje na mjesta gdje ukućani najviše borave, primjerice, kuhinja, kupaonica, dnevna soba, spavaća soba. Također se sugerira ugradnja na mjestima gdje se nalazi izvor grijanja (kotlovnica).

Detektori ugljikova monoksida se ugrađuju u blizini izvora plina, a ne uz sam izvor. Budući da je gustoća ugljikova monoksida slična gustoći zraka, on se ravnomjerno širi duž prostorije pa će njegov smještaj uz nasuprotan zid biti puno bolji izbor od ugradnje uz sam uređaj koji koristi gorivo.

Detektor je poželjno smjestiti na nižoj visini jer se ugljikov monoksid najviše akumulira uz pod prostorije. 

Iz našeg asortimana preporučujemo detektore ugljikova monoksida serije X. Karakterizira ih dugi vijek trajanja, brza detekcija plina i snažan alarm koji će upozoriti na njegovu prisutnost. Za povezivanje više detektora preporučujemo nabavu bežičnog modula XW100.

has been added to your cart.
Plaćanje