Detekcija plina u industriji pića

Natrag na Blog

Detekcija plina u industriji pića

Opasni plinovi su prisutni tokom različitih procesa u industriji pića: od ugljičnog dioksida koji se koristi za karbonizaciju gaziranih pića do opasnih plinova koji mogu nastati tokom fermentacije i destilacije alkoholnih pića. U ovisnosti o tome jesu li ti plinovi nužna pomoćna sredstva ili nepoželjni nusprodukti, precizan nadzor korištenjem detektora plinova je neophodan u identifikaciji opasnosti i osiguravanja sigurnosti osoblja u industriji pića.

Plinovi u proizvodnji pića se mogu podijeliti na pomoćna sredstva, koja imaju tehnički utjecaj tokom procesa ili skladištenja; nusprodukti, nepoželjni plinovi koji se pojavljuju tokom proizvodnje pića i aditive.

.

Aditivi

Ugljični dioksid je najpoznatiji plinoviti aditiv u proizvodnji pića i čini osnovu karbonizacije pića. Proces karbonizacije pića uključuje injektiranje ugljičnog dioksida u pića pri visokom tlaku zbog čega se formiraju mjehurići plina kada se ambalaža pića otvori pri atmosferskom tlaku. Iako se ugljični dioksid generalno ne smatra toksičnim, on je opasan plin koji izaziva niz zdravstvenih problema uključujući glavobolju, vrtoglavicu i gubitak svijesti.

Osim toga, često se koristi i dušik za dodavanje kremaste strukture i pjene za pivo i kavu. Dušik nije toksičan plin, ali je inertan plin koji je asfiksant.

Pomoćno sredstvo

Ugljični dioksid i dušik se također koriste za popunjavanje „praznog“ prostora u ambalaži pića. U tom slučaju, plinovi sprječavaju oksidaciju i kvarenje pića.

Nusprodukti

Mnogi opasni plinovi se proizvode kao nusprodukti u industriji pića, ponajviše kroz proizvodnju alkoholnih pića. Pivovare, vinarije i destilerije proizvode ugljični dioksid fermentacijom šećera u alkohol.

Destilerije proizvode i druge opasne plinove. Sumporov dioksid se pojavljuje prilikom proizvodnje slada. U procesu destilacije se proizvode zapaljive pare gdje alkohol isparava iz otopine i kondenzira kako bi se kreirale jaka alkoholna pića.

Važnost praćenja opasnih plinova u industriji pića

Nažalost, nesreće i smrtni slučajevi se događaju u industriji pića zbog opasnih plinova. Kao rezultat toga, svi plinovi o kojima se govori u ovom članku (s izuzetkom dušika) imaju regulirane granice toksičnosti ili zapaljivosti koje se moraju pridržavati.

Jedini način na koji proizvođači pića, punionice i vlasnici barova/pubova mogu osigurati sigurnost osoblja i dokazati poštivanje zakonskih ograničenja ili odobrenih pravilnika je praćenje koncentracije dotičnih plinova. Stoga je sustav za detekciju plina osnovan dio smanjenja rizika za proizvođače u industriji pića.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog