Detekcija plinova u zrakoplovnoj industriji

Natrag na Blog

Detekcija plinova u zrakoplovnoj industriji

Detekcija plina u zrakoplovnoj industriji ključna je prvenstveno za sigurnost posade koja radi na održavanju zbog mnoštva situacija u kojima mogu biti izloženi toksičnim i zapaljivim plinovima. Mlazno gorivo i skučeni prostori predstavljaju opasnost od prisutnosti plina za ovo osoblje, stoga se ugrađuje oprema za detekciju plina u svrhu njihove zaštite. Ovaj članak će razjasniti koji su sustavi za detekciju plina dostupni i kako povećavaju sigurnost u zrakoplovstvu.

Važnost detekcije plina u zrakoplovnoj industriji 

Postoji nekoliko aspekata praćenja plina koje treba razmotriti u zrakoplovnoj industriji, a oni uključuju sljedeće:

 

Mlazno gorivo

Mlazno gorivo jedna je od glavnih opasnosti u zrakoplovnoj industriji. Postoji različite vrste goriva na bazi nafte koja se koriste kao mlazna goriva, a sva su zapaljiva. Jet A, A1 i AVGA među primarnim su mlaznim gorivima koja se koriste u zrakoplovstvu, a sva ona sadrže veliku količinu različitih ugljikovodika. Stoga se raspon zapaljivosti može razlikovati ovisno o vrsti mlaznog goriva koje se koristi. Zbog mogućnosti zapaljivosti ovih goriva, implementacija učinkovitog detektora zapaljivih plinova ključna je za rano otkrivanje curenja u hangarima.

Skučeni prostor

Radnici na održavanju često moraju obavljati poslove održavanja u skučenim prostorima unutar aviona i mlažnjaka, kao što su spremnici na krilima. Osim zapaljivosti mlaznog goriva, ono također često sadrži spojeve kao što su toluen, ksilen i metil etil keton. Na taj način stvara se opasnost od toksičnih plinova. Stoga, kada ulazite u skučene prostore kao što je ovo, najvažnije je za sigurnost osoblja nadzirati potencijalne opasnosti od toksičnih i zapaljivih plinova i opasnosti od nedostatka kisika pomoću prijenosnog detektora.

Hlapivi organski spojevi (VOC)

Kao što je ranije spomenuto, toksične komponente kao što su ksilen i toluen često su prisutne u zrakoplovnoj industriji. Međutim, također postoji mogućnost pojave drugih hlapivih organskih spojeva, kao što su benzen i metilen. Hlapivi organski spojevi kao što je benzen su visoko kancerogeni, mogu uzrokovati bolesti poput raka uslijed dugotrajne prekomjerne izloženosti. Stoga, kako biste osigurali dugoročnu sigurnost vašeg osoblja, preporučuje se implementacija VOC detektora.

Sustavi za detekciju plina za zrakoplovnu industriju

Postoji veliki broj detektora plina koji odgovaraju nizu primjena. Detekcija VOC, zapaljivih i toksičnih plinova ključna je u zrakoplovnoj industriji i može se podržati pomoću brojnih detektora plina.

Detekcija plina u Honeywellu

Honeywell razvija i proizvodi širok raspon uređaja za detekciju plinova kako bi zaštitio ljude i okoliš od utjecaja toksičnih i zapaljivih plinova. Naši proizvodi za detekciju plina često se koriste diljem svijeta u zrakoplovnoj industriji.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog