Detektori ugljičnog monoksida

Natrag na Blog
detektori ugljičnog monoksida

Detektori ugljičnog monoksida

Detektori ugljičnog monoksida – Honeywell: Sezona grijanja uskoro počinje – mislite na ugljični monoksid i zaštitite se na vrijeme 

Ugljični monoksid je plin bez boje, mirisa i okusa koji je lakši od zraka. Nastaje nepotpunim izgaranjem tvari koje sadrže ugljik. U kućanstvima se javlja prilikom rada plinskih bojlera ili izgaranjem drva u kaminu ili peći. Može ga se pronaći i u automobilskim ispušnim plinovima što predstavlja problem kada se u zimskim mjesecima pusti da se automobilski motor zagrije u zatvorenoj garaži.

Iako do trovanja ugljičnim monoksidom najčešće dolazi u zimskim mjesecima, važno je napomenuti da i u ljetnim mjesecima može doći do generiranja plina.

Posljedice djelovanja ugljičnog monoksida ovise o njegovoj koncentraciji u zraku i o duljini njegovoj izloženosti. Blagi simptomi trovanja ugljičnim monoksidom uključuju glavobolju, umor, mučninu i slabost, a u težim slučajevima dolazi do gubitka svijesti uz moguć poremećaj disanja i rada srca te grčenje mišića.

Koncentracija CO se izražava u dijelovima na milijun (ppm). Tako koncentracija od svega 0,04 % ili 400 ppm CO može biti smrtonosna ako je osoba duže vrijeme izložena plinu. Koncentracija iznad 1 % (10 000 ppm) će onesvijestiti osobu nakon svega nekoliko udaha, a smrt nastupa za nekoliko minuta.

Mnogi ljudi simptome trovanja ugljičnim monoksidom zamijene sa simptomima gripe ili prehlade. Mogućnost trovanja postoji ako:

  • se nekoliko osoba u zajedničkom kućanstvu osjeća bolesno kad duže vrijeme borave u kući
  • se bolje osjećate izvan kuće
  • se simptomi pogoršavaju ili pojavljuju pri uključenju grijalice
  • se simptomi pojavljuju kada se prostor ne provjetrava ili ne zrači

Kako bi se spriječilo trovanje ugljičnim monoksidom, nužno je obratiti pozornost na promjene u radu plinskog uređaja, oštećenja ili neobičnih zvukova. Također je nužno provjetravati prostorije tijekom korištenja plinskih trošila. Osim toga, jednom godišnje preporučljivo je pozvati dimnjačara koji će prekontrolirati i pročistiti dimnjake i ovlaštenog servisera koji će servisirati sustave za grijanje i ventilacijske sustave.

Detektori ugljičnog monoksida – najučinkovitiji oblik zaštite

Osim toga, preporuča se nabava detektora ugljičnog monoksida. što je ujedno jedini način da na vrijeme otkrijete opasnu koncentraciju CO-a u zraku. Taj aparat vam može spasiti život. On će se oglasiti alarmom kada koncentracije CO-a u prostoriji dosegnu razine više od dopuštenih i na taj vam način dati do znanja da je potrebno istog trenutka napustiti prostoriju u kojoj boravite te da je neophodno u bliskoj budućnosti prekontrolirati uređaje za koje sumnjate da bi mogli biti izvor tog opasnog plina.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog