Kako se nadzire plin u skučenim prostorima?

Natrag na Blog

Kako se nadzire plin u skučenim prostorima?

Zbog svoje prirode, skučeni prostori predstavljaju izazove kada je u pitanju sigurnost na radnom mjestu. Koncentracije zapaljivih ili toksičnih plinova mogu brzo porasti do kritičnih vrijednosti, dok se koncentracija kisika može brzo smanjiti. Kao rezultat toga, ključno je da vlasnici na lokaciji implementiraju stroge protokole usmjerene na nadzor kvalitete zraka u skučenim prostorima.

Specifične tehnike koje se koriste za to mogu varirati od lokacije do lokacije i ovisit će o okolišnim uvjetima, prirodi posla koji se tamo obavlja i vrstama plinova koji se nadziru.

 

 

Što je skučeni prostor?

Skučeni prostor je definiran kao onaj koji ima ograničene načine ulaska i izlaska, ali još uvijek ima dovoljno prostora za smještaj barem jednog zaposlenika i nije dizajniran da bude zauzet kontinuirano vremensko razdoblje. Takve lokacije nalaze se u raznim industrijama, od podzemnih ormara koji se koriste u telekomunikacijama, komora u rudnicima ugljena do spremnika goriva koji se nalaze u brodovima ili zrakoplovima.

Ovi prostori su opasni za sigurnost zaposlenika, posebno kada jedna osoba radi sama, budući da se sastav zraka koji udiše može promijeniti brzo i bez upozorenja. Zapravo, statistike koje je prikupila Agencija za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA) u SAD-u otkrivaju da približno 200 ljudi umre u skučenim prostorima svake godine, a više od polovice onih koji pokušavaju spasiti kolegu.

Koji se plinovi nadziru u skučenim prostorima?

Budući da je odgovarajuća opskrba kisikom ključna za ljudski život, ovo je najvažniji plin koji se mora nadzirati u skučenim prostorima. Koncentracije moraju ostati iznad 19,5%; ispod te razine se mogu kod radnika javiti kognitivne poteškoće i smetnje u koordinaciji. U ekstremnim slučajevima mogu izgubiti svijest i umrijeti. Međutim, koncentracije iznad 23,5% predstavljaju rizik od samozapaljenja, što može dovesti do požara ili eksplozije.

Naravno, to znači da se zapaljivi plinovi također moraju nadzirati kako bi se osiguralo da ne dosegnu koncentracije iznad donje granice eksplozivnosti (LEL), već ispod svoje gornje granice eksplozivnosti (UEL). U isto vrijeme, važno je nadzirati toksične plinove poput ugljičnog monoksida i sumporovodika. To je zato što ti plinovi mogu istisnuti kisik i otrovati pojedinca koji im je izložen u dovoljno velikim koncentracijama čak i kratko vrijeme.

Kako se nadziru plinovi u skučenim prostorima?

Općenito govoreći, postoje dvije metode nadzora plinova u skučenom prostoru: fiksni detektori plina, koji pružaju kontinuirano očitavanje koncentracije plina u skučenom prostoru tokom cijelog vremena rada; i prijenosne detektore plina, koje zaposlenici mogu nositi dok se kreću u i oko prostora.

Obje vrste detektora pružaju specifične prednosti. Na primjer, fiksni detektor može omogućiti očitavanje okolnog zraka unutar skučenog prostora bez ulaska zaposlenika u njega, upozoravajući ih unaprijed na svaku potencijalnu opasnost. S druge strane, prijenosni detektori mogu pružiti trenutno očitanje koncentracija plina u određenom dijelu skučenog prostora i oglasiti alarm ako se vrijednost približi opasnim koncentracijama.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog