Kombinacija fiksnih i prijenosnih detektora plina za cjelovita rješenja

Natrag na Blog

Kombinacija fiksnih i prijenosnih detektora plina za cjelovita rješenja

Detektori plina se obično kategoriziraju kao fiksni, prijenosni ili prenosivi. Sve ove vrste imaju niz metoda otkrivanja opasnosti od plina ili pare i imaju svoje prednosti i mane. Odabir ispravnog rješenja ovisi o okolnostima rada, konfiguraciji mjesta ili primjene i prirodi opasnosti od plina. Na primjer, fiksni sustavi su nepraktični za radnike u kanalizaciji koji rade u skučenim prostorima. Ova vrsta aplikacije odgovara prijenosnom detektoru plina. Slično tome, unutarnji proces u laboratoriju ili proizvodnom pogonu zahtijeva 24-satno praćenje, nešto što prijenosni detektor ne može pružiti. U nekim slučajevima kombinacija fiksnog i prijenosnog detektora pruža najbolje rješenje pa je točna procjena opasnosti i najbolja dostupna tehnologija za nadzor od ključne važnosti.

Prednosti fiksnog detektora plina

Fiksni detektori plina trajno su smješteni na lokaciji i koriste se za kontinuirani nadzor, na sličan način kao požarni i dimni alarmi. Ovi su detektori korišteni za ciljani plin i povezani su s kontrolnom pločom. Napredni sustavi mogu bilježiti i pratiti podatke te se povezati na cloud-sustave. Za razliku od prijenosnih detektora plina, ovi sustavi nude 24-satno praćenje procesa ili područja. Fiksni sustavi odgovaraju zatvorenim i/ili unutarnjim prostorima ili ciljanom nadzoru vanjskih prostora.

Prednosti prijenosnog detektora plina

Prijenosni detektori plina dizajnirani su da čine dio korisnikove osobne zaštitne opreme i općenito se pričvršćuju na odjevni predmet. Programirani su da upozore korisnika kada koncentracije plinova prijeđu sigurne granice i pomognu u nadzoru opasnih plinova u zoni boravka korisnika. Prijenosni detektori plina mogu se koristiti ili za pojedinačne plinove ili za do šest različitih plinova.

Vrlo čest primjer višeplinskog prijenosnog detektora je detektor za skučene prostore, koji se često koristi za detekciju sumporovodika, ugljičnog monoksida, kisika i zapaljivih plinova (%LEL). Međutim, prijenosni detektori plina dolaze u različitim kombinacijama, verzija s jednim plinom, verzija s više plinova koji se mogu koristiti za do šest plinova i svaki se može konfigurirati za detekciju plinova koji zahtijevaju najviše pažnje. Prijenosni detektori plina alarmiraju osobu koja nosi detektor, tako da se mora uzeti u obzir da se korisnik često kreće u zoni opasnog plina prije nego što detektor reagira. Prethodne provjere detektora (bump testiranje), održavanje i kalibracija su stoga ključni kako biste se pouzdali u detektor za osobnu sigurnost. Prijenosni uređaji pružaju zaštitu samo korisniku i stoga ne mogu pružiti 24-satnu pokrivenost područja koju može ponuditi fiksni sustav. Oni su dobro rješenje tamo gdje je ugradnja fiksnog sustava nepraktična. Primjeri mogu biti radnici u kanalizaciji, ljudi koji rade u spremnicima, otvoreni prostori na petrokemijskim lokacijama i slično.

Kombinacija prijenosnih detektora plina s fiksnim detektorima plina 

Fiksni sustavi za detekciju plina su ugrađeni za kontinuirani nadzor. Prijenosni detektori plina koriste se za pružanje zaštite osoblju u zatvorenim prostorima ili tamo gdje se fiksni detektor plina ne može postaviti, što je također poznato kao “mrtve točke”.

Najbolja opcija može uključivati ​​korištenje kombinacije oba detektora. Prijenosni detektori plina često se koriste za provjeru alarma koje oglašavaju fiksni detektori plina ili za provjeru jesu li područja sigurna nakon alarma ili za ispitivanje izvora curenja. Dodatno, u većim prostorima fiksni detektori plina možda neće moći adekvatno pokriti sva područja i prijenosni detektori plina koriste se kao dodatna mjera. Jedan takav primjer je pivovara. Fiksni detektori plina postavljeni su strateški oko procesa proizvodnje piva kako bi otkrili povećanje CO2 i smanjenje kisika. Međutim, zbog rasporeda mjesta u pivovarama i određenih aktivnosti koje se provode, često ćete dobiti mrtve točke gdje se CO2 može akumulirati. Prijenosni detektori CO2 koriste se u kombinaciji s fiksnim sustavima za mjesta gdje osoblje ulazi u posude za čišćenje ili ulazi u područja gdje se fiksni detektor ne može postaviti. To onda osigurava kompletan plinski sigurnosni sustav.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog