Najbrži robot insekt na svijetu korišten u detekciji plina

Natrag na Blog
robot insekt

Najbrži robot insekt na svijetu korišten u detekciji plina

Znanstvenici sveučilišta UC Berkeley izradili su robota veličine insekta koji je brz i pokretljiv poput pravih kukaca i insekata.

Svoju pokretljivost duguje „stopalima“ koja koriste različite voltaže za promjenu jačine prianjanja na površinu što mu omogućuje nagle i brze promjene pravca kretanja.

Robot je prvi put izrađen 2019. godine od listića polivinildenfluorida (PVDF) presvučenog elastičnim polimerom kako bi mu se omogućilo kretanje primjenom izmjenične struje. Prvi model robota je mogao putovati brzinom od 20 duljina tijela u sekundi, pa čak i nositi mali teret, no nedostatak mu je bio taj što nije bio posebno upravljiv pa su mu znanstvenici dodali naprednija stopala.

Novo dodana stopala funkcioniraju prema načelu elektrostatičke adhezije. Kada se napon dovede na jedno stopalo ono se lijepi za podlogu što robotu omogućuje skretanje u tom smjeru.

Istraživači su izradili dvije inačice robota, jednu koja je spojena na izvor struje i drugu koja radi na bateriju. Spojeni model je bio brži i postigao je brzinu od 28 duljina tijela u sekundi, dok je model s baterijom bio sporiji, ali se mogao kretati dulje i dalje. Taj robot je istovremeno na sebi nosio detektor plina što bi jednog dana mogla biti njegova primjena za potrebe nadzora istjecanja plina unutar malih prostora.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog