NASA-in detektor stakleničkih plinova približava se lansiranju

Natrag na Blog

NASA-in detektor stakleničkih plinova približava se lansiranju

Instrument će omogućiti neprofitnoj organizaciji Carbon Mapper da odredi izvore i izmjeri koncentracije metana i ugljičnog dioksida u svemiru.

Najsuvremeniji slikovni spektrometar, koji će mjeriti koncentracije stakleničkih plinova, metana i ugljičnog dioksida u svemiru, približio se lansiranju ovog mjeseca nakon što je isporučen u čistu sobu u Planet Labs PBC (Planet) u San Franciscu.

Dizajniran i izgrađen od strane NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon u Južnoj Kaliforniji, ovaj znanstveni instrument bit će dio projekta koje vodi neprofitna organizacija Carbon Mapper za prikupljanje podataka o emisijama stakleničkih plinova iz izvora. Izgrađen oko tehnologija razvijenih za NASA-ine zračne kampanje i svemirske misije, Carbon Mapper slikovni spektrometar pružit će ciljane podatke o “superemiterima” – malom postotku pojedinačnih izvora koji su odgovorni za značajan dio globalnih emisija metana i ugljičnog dioksida.

Carbon Mapper koalicija je javno-privatna akcija koju vode organizacija Carbon Mapper i njeni partneri, uključujući JPL, Planet, California Air Resources Board, Rocky Mountain Institute, Arizona State University i University of Arizona.

Instrument je napredni slikovni spektrometar koji mjeri stotine valnih duljina svjetlosti koju reflektira Zemljina površina i apsorbiraju plinovi u atmosferi planeta. Različiti spojevi – uključujući metan i ugljikov dioksid – apsorbiraju različite valne duljine svjetlosti, ostavljajući spektralni “otisak prsta” koji slikovni spektrometar može identificirati. Ovi infracrveni “otisci prstiju”, nevidljivi ljudskom oku, mogu precizno odrediti i kvantificirati intenzivne emisije stakleničkih plinova i ubrzati potencijalne napore za ublažavanje istih.

Spektrometar je stigao 12. rujna u Planet, gdje će tijekom sljedećih nekoliko mjeseci biti integriran u satelit Tanager koji je dizajnirala tvrtka. Lansiranje je planirano za početak 2024.

Prije napuštanja JPL-a, spektrometar je podvrgnut nizu kritičnih testova kako bi se provjerilo može li izdržati zahtjeve lansiranja i teške uvjete u svemiru. Inženjeri su izložili spektrometar intenzivnim vibracijama sličnim onima koje će izdržati na vrhu rakete koja poleti u orbitu, kao i ekstremnim temperaturama koje će doživjeti u vakuumu svemira.

Pojavila se i mogućnost da se upotrijebi uzorak metana za testiranje dovršenog instrumenta dok je bio u vakuumskoj komori u JPL-u. Test je bio uspješan, sa slikovnim spektrometrom koji je dao jasan spektralni otisak metana.

“Oduševljeni smo što vidimo iznimnu kvalitetu snimljenog spektralnog potpisa metana. Ovo je dobar znak za mjerenja u svemiru koje će uskoro uslijediti,” rekao je Robert Green, instrumentalni znanstvenik u JPL-u.

“Ova isporuka vrlo je uzbudljiv korak za nas jer naš tim sada može započeti završnu fazu integracije satelita”, rekao je Jeff Guido, viši direktor novih misija u Planetu. “Ova prekretnica izvrstan je primjer inovativnih načina na koje vlada, filantropija i industrija mogu iskoristiti međusobne snage kako bi izgradili iznimnu sposobnost koja ima potencijal za globalni utjecaj.”

Novi satelit dio je šireg plana Carbon Mappera da istraži svemir za emisije metana i ugljičnog dioksida iz točkastih izvora. Taj plan uključuje korištenje mjerenja koje pruža instrument koji je već u orbiti: NASA-in Earth Surface Mineral Dust Source Investigation ili EMIT, slikovni spektrometar koji je razvio JPL i instaliran na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Drugi slikovni spektrometar gradi Planet u suradnji s JPL-om. Timovi će nastaviti raditi rame uz rame kako bi isporučili ove nove mogućnosti mjerenja stakleničkih plinova.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog