Opasnost uslijed izlaganju plinovima u vinarijama

Natrag na Blog

Opasnost uslijed izlaganju plinovima u vinarijama

Vinarije se suočavaju s nizom izazova kada je riječ o zaštiti radnika od potencijalnih opasnosti uzrokovanih opasnim plinovima. Izloženost plinu može se pojaviti u svakoj fazi procesa proizvodnje vina, od trenutka kada grožđe stigne u vinariju, do fermentacije i punjenja vina u boce. U svakoj od navedenih faza mora se voditi računa da radnici ne budu izloženi nepotrebnom riziku. Postoji nekoliko specifičnih lokacija unutar vinarije koje predstavljaju rizik od istjecanja i izlaganja plinu, uključujući prostorije za fermentaciju, jame, podrume s bačvama, posude za skladištenje i punionice. Glavne opasnosti koje se javljaju tijekom procesa proizvodnje vina su ugljikov dioksid i manjak kisika, ali i sumporovodik, sumporov dioksid, etanol i ugljikov monoksid.

Koji su plinovi posebno opasni?

Sumporovodik (H2S)

Sumporovodik je plin koji može biti prisutan tijekom procesa fermentacije. Češće je prisutan u vlažnim prostorijama. Pronalazi ga se otopljenog u stajaćoj vodi. Najopasnija situacija je prilikom čišćenja skučenog prostora, npr. spremnika iz kojeg ispušteni plinovi ne mogu lako izaći. Rizici povezani sa sumporovodikom su potencijalna opasnost za zdravlje budući da otežava disanje. Prisutnost sumporovodika predstavlja ozbiljne respiratorne rizike, čak i pri relativno niskim koncentracijama u zraku. Plin se vrlo lako i brzo apsorbira u krvotok kroz pluća. 

Sumporov dioksid (SO2)

Sumporov dioksid prirodni je nusprodukt fermentacije, ali se često koristi i kao dodatak u procesu proizvodnje vina. Sumporov dioksid se dodaje tijekom procesa proizvodnje vina kako bi se spriječio rast nepoželjnih kvasaca i mikroba u vinu. Sumporov dioksid može biti vrlo opasan za zdravlje i vrlo je otrovan plin, koji pri dodiru izaziva brojne iritacije u tijelu. Sumporov dioksid je plin koji može izazvati iritaciju dišnih puteva, nosa i grla. Kod radnika koji su izloženi visokim koncentracijama sumporovog dioksida može uzrokovati povraćanje, mučninu, grčeve u želucu i iritaciju ili oštećenje pluća i dišnih puteva.

Etanol  

Etanol je glavni alkoholni proizvod fermentacije vina. Pomaže u održavanju okusa vina i stabilizira proces starenja. Etanol se stvara tijekom fermentacije dok kvasac pretvara šećer iz grožđa. Vino obično sadrži između 7% i 15% etanola, što piću daje volumni postotak alkohola. Količina stvarno proizvedenog etanola ovisi o sadržaju šećera u grožđu, temperaturi fermentacije i vrsti kvasca koji se koristi. Etanol je tekućina bez boje i mirisa koja ispušta zapaljive i potencijalno opasne pare. Pare koje ispuštaju etanol mogu nadražiti dišne ​​putove i pluća ako se udahnu, uz mogućnost intenzivnog kašlja i gušenja.

Gdje su prisutne opasnosti od navedenih plinova? 

Otvorene posude za fermentaciju

Svaki radnik čiji posao uključuje izvođenje radova nad otvorenom posudom ili spremnikom za fermentaciju može biti izložen visokom riziku od izlaganja plinu, posebno ugljikova dioksida, ili manjku kisika. Pokazalo se da radnik koji se naginje preko vrha otvorenog fermentatora tijekom pune proizvodnje, iako može biti čak 10 stopa udaljen od tla, potencijalno može biti izložen koncentraciji od 100% ugljikova dioksida. Stoga se u tim područjima treba obratiti posebna pažnja i pozornost na detekciju plina.

Izloženost zbog neadekvatne ventilacije 

Proces fermentacije mora se odvijati u dobro prozračenim prostorijama kako bi se izbjeglo nakupljanje otrovnih i zagušljivih plinova. Prostorije za fermentaciju, spremnici i podrumi mjesta su koja mogu predstavljati rizik. Tijekom hladnog vremena ili noću, povećane koncentracije plina mogu se nakupiti jer se ventilacijski otvori na vratima i prozorima mogu zatvoriti.

Skučeni prostor

Skučeni prostori kao što su jame često su problematični i dobro poznati po potencijalnom nakupljanju opasnih plinova. Definicija skučenog prostora u vinariji je onaj koji sadrži ili može sadržavati opasnu atmosferu, ima mogućnost nakupljanja plinova ili osoba koja ulazi u takvu prostoriju može ostati zarobljena ili se ugušiti.

Više proizvodnih jedinica 

Kako vinarija raste i širi svoje poslovanje, možda će htjeti dodati nove proizvodne jedinice kako bi zadovoljili potražnju. Međutim, važno je upamtiti da se mogući rizici od izloženosti plinu razlikuju u različitim prostorijama, npr. rizik od plina u podrumu gdje se odvija fermentacija nije isti kao u bačvama. Stoga bi u različitim prostorijama mogli biti potrebni različiti tipovi detektora plina.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog