Otkrivanje opasnosti u mljekarskoj industriji: na koje plinove morate obratiti pozornost?

Natrag na Blog

Otkrivanje opasnosti u mljekarskoj industriji: na koje plinove morate obratiti pozornost?

Globalna potražnja za mliječnim proizvodima nastavlja rasti velikim dijelom zbog povećanja broja stanovnika, rastućih prihoda i urbanizacije. Milijuni farmera diljem svijeta brinu o približno 270 milijuna mliječnih krava za proizvodnju mlijeka. U mljekarskoj industriji postoji niz opasnosti od plinova koji predstavljaju rizik za djelatnike.

Koje opasnosti prijete radnicima u mljekarskoj industriji?

Kemikalije

U mljekarskoj industriji kemikalije se koriste za različite namjene uključujući čišćenje, primjenu različitih tretmana kao što su cijepljenja ili lijekovi, antibiotici, sterilizacija i prskanje. Ako se te kemikalije i opasne tvari ne koriste ili skladište na ispravan način, to može rezultirati ozbiljnim posljedicama za radnika ili okoliš. Ne samo da te kemikalije mogu uzrokovati obolijevanje, već postoji i rizik od smrti ako se osoba izloži njima. Neke kemikalije mogu biti zapaljive i eksplozivne, dok su druge korozivne i otrovne.

Postoji nekoliko načina kontroliranja ovih opasnosti, iako bi glavna briga trebala biti provedba procesa i postupaka. Ova metoda bi trebala osigurati da je osoblje obučeno za sigurnu upotrebu kemikalija uz vođenje evidencije. Kao dio kemijskog postupka, to bi trebalo uključivati ​​kemijski manifest u svrhu praćenja. Ova vrsta upravljanja inventarom omogućuje svim osobama da imaju pristup sigurnosno-tehničkim listovima (SDS), kao i zapisima o korištenju i lokaciji. Uz ovaj manifest, trebalo bi razmotriti reviziju trenutnog poslovanja.

• Koja je trenutna procedura?
• Koja je osobna zaštitna oprema potrebna?
• Kakav je postupak za odbacivanje kemikalija s isteklim rokom trajanja i postoji li zamjenska kemikalija koja bi mogla predstavljati manji rizik za vaše radnike?

Skučeni prostor

Postoje brojne okolnosti koje bi mogle zahtijevati od radnika ulazak u skučeni prostor, uključujući silose za stočnu hranu, bačve za mlijeko, spremnike za vodu i jame u mljekarskoj industriji. Najsigurniji način za uklanjanje opasnosti od skučenog prostora, kao što su spomenula mnoga industrijska tijela, je upotreba sigurnog dizajna. To će uključivati ​​uklanjanje svake potrebe za ulaskom u skučeni prostor. Iako to možda nije realno te je s vremena na vrijeme potrebno provesti rutinsko čišćenje ili može doći do začepljenja, usprkos tome, postoji potreba da se osiguraju ispravni postupci za rješavanje opasnosti.

Kemijska sredstva kada se koriste u zatvorenom prostoru mogu povećati rizik od gušenja plinovima koji istiskuju kisik. Jedan od načina na koji možete eliminirati ovaj rizik je čišćenje bačve izvana visokotlačnim crijevom. Ako radnik treba ući u skučeni prostor, provjerite jesu li postavljeni ispravni znakovi jer će ulazni i izlazni koridori biti ograničeni. Trebali biste razmotriti izolacijske prekidače i provjeriti razumije li vaše osoblje ispravan postupak spašavanja u hitnim slučajevima ako se nešto dogodi.

Opasni plinovi prisutni u mljekarskoj industriji

Amonijak (NH3) se nalazi u životinjskom otpadu i gnoju koja se rasprostire po poljoprivrednom zemljištu. To je karakteristično bezbojni plin oštrog mirisa koji nastaje razgradnjom dušikovih spojeva u životinjskom otpadu. Ne samo da je štetan za ljudsko zdravlje, već je štetan i za stoku, zbog svoje sposobnosti da uzrokuje respiratorne bolesti kod stoke. Osim toga uzrokuje iritaciju očiju, sljepoću, oštećenje pluća, uz oštećenje nosa i grla, pa čak i smrt kod ljudi. Ventilacija je ključni uvjet u sprječavanju zdravstvenih problema, jer loša ventilacija povećava štetu koju uzrokuje ovaj plin.

Ugljični dioksid (CO2) prirodno se proizvodi u atmosferi; iako se razine povećavaju uzgojem i poljoprivrednim procesima. CO2 je bez boje i mirisa, a ispušta se iz poljoprivredne opreme, prilikom proizvodnje usjeva te drugih poljoprivrednih procesa. CO2 može akumulirati u prostorima, kao što su spremnici za otpad i silosi. To dovodi do istiskivanja kisika iz zraka i povećava rizik od gušenja za životinje i ljude. Zatvoreni silosi, skladišni prostori za otpad i žitarice posebno su opasni jer se ovdje može akumulirati CO2 i dovesti do toga da budu neprikladni za ljudski boravak bez vanjskog dovoda zraka.

Dušikov dioksid (NO2) jedan je iz skupine visoko reaktivnih plinova poznatih kao dušikovi oksidi (NOx). U najgorem slučaju, može uzrokovati iznenadnu smrt i pri kratkotrajnoj izloženosti. Ovaj plin može uzrokovati gušenje i ispušta se iz silosa nakon specifičnih kemijskih reakcija biljnog materijala. Prepoznatljiv je po mirisu poput izbjeljivača, a njegove pare stvaraju crveno-smeđu maglicu. Skupljajući se iznad određenih površina, može kroz silose prodrijeti u prostorije sa stokom, te stoga predstavlja stvarnu opasnost za ljude i životinje u okolici. Također može utjecati na funkciju pluća, uzrokovati unutarnje krvarenje i probleme s disanjem.

Kada treba koristiti detektore plina?

Detektori plina pružaju dodatnu sigurnost bilo gdje na farmama mlijeka i oko silosa gnoja, ali povrh svega u sljedećim situacijama:

• Na mjestima gdje se miješa gnoj
• Tijekom pumpanja i izbacivanja gnoja
• U staji tijekom radova na održavanju pumpi za gnoj, strugača gnoja i sl.
• U blizini i oko malih otvora i pukotina u podu, npr. oko robota za mužnju
• Nisko pri tlu u slabo prozračenim kutovima i prostorima

 

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog