Plinodetekcija u borbi protiv COVID-19

Natrag na Blog
Plinodetekcija u borbi protiv COVID-19

Plinodetekcija u borbi protiv COVID-19

Plinodetekcija predstavlja važan faktor u proizvodnji i skladištenju Pfizer-Biontech cjepiva protiv COVID-19. Cjepivo zahtijeva skladištenje i transport na temperaturi od -70 °C u zatvorenim spremnicima zbog korištenja molekula mRNA (prijenosna RNA, eng. Messenger RNA). Ovako niska temperatura se postiže korištenjem suhog leda.

Suhi led predstavlja zamrznuti ugljikov dioksid (CO2). Ipak, na temperaturi iznad -78 °C dolazi do sublimacije CO2 pri čemu prelazi u plinovito agregatno stanje što ga čini potencijalno opasnim. CO2 se može ponašati kao asfiksant i toksični plin budući da je veće gustoće od zraka te na taj način smanjuje volumni udio kisika što može uzrokovati nesvjesticu. Ova opasnost je prisutna u proizvodnji, logistici i među zdravstvenim osobljem koje je neupućeno u rukovanje suhim ledom. Jasno je da je potreba za cjepivom u ovom trenutku velika, ali to za posljedicu ne smije imati utjecaj na zdravlje i sigurnost radnog osoblja.

Uređaji za detekciju CO2 su primjenjivi u svim faza transporta cjepiva. Pfizer-Biontech cjepivo se skladišti u posebno konstruiranim transportnim spremnicima koji sadrže suhi led, a opremljeni su GPS-om. Svaki spremnik može skladištiti do 5000 doza cjepiva na odgovarajućoj temperaturi do 10 dana ako ostane neotvorena. Nakon transporta cjepiva se mogu skladištiti u zamrzivačima do 6 mjeseci na temperaturi od -70 °C. Za proizvodne pogone, logističke centre, transportna vozila i zdravstvene ustanove učinkovita detekcija CO2 omogućuju visoku sigurnost osoblja i prostora.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog