Prednosti tehnologije detekcije propuštanja u elektranama

Natrag na Blog

Prednosti tehnologije detekcije propuštanja u elektranama

Prvi korak u rješavanju problema jest uočavanje njegove prisutnosti. Operativni tim ne može uspostaviti adekvatan plan održavanja ako ne postoji svijest da je održavanje potrebno.

Jedno određeno područje koje je mnogo češće patilo zbog nedostatka dijagnostike u okruženju elektrane jest otkrivanje propuštanja. Osobito kada govorimo o transformatorima i turbinama za izgaranje, neotkrivena propuštanja mogu predstavljati veliku glavobolju operativnom osoblju i osoblju na održavanju. Ako se ne riješe, ovi se problemi pojačavaju i mogu dovesti do katastrofalnih posljedica. Osim toga, kako se državni propisi o zaštiti okoliša nastavljaju pooštravati, otkrivanje propuštanja može igrati veliku ulogu u zadovoljavanju tih zakona. Stoga, iz sigurnosne, ekološke i ekonomske perspektive, čuvanje transformatora i turbina s izgaranjem od kvara, ili još gore, eksplozije, redoviti je cilj operatera. Srećom, dostupna su rješenja za otkrivanje propuštanja koja mogu drastično smanjiti mogućnost da će se dogoditi jedan od ovih katastrofalnih kvarova na opremi.

Transformatori

Održavanje rada transformatora u optimalnom stanju je složeno. Dio održavanja koji je potreban za ovaj željeni rezultat je osiguranje da u svakom trenutku bude prisutna odgovarajuća količina transformatorskog ulja. To je uistinu krvotok transformatora. Zapravo, elektrane su desetljećima zapošljavale pojedince da hodaju oko transformatora i traže potencijalno opasna mjesta propuštanja. Dakle, to je uvijek bilo nešto što se ozbiljno shvaćalo. I društvene promjene i tehnološke inovacije promijenile su način na koji se propuštanja otkrivaju i rješavaju.

Jedan element koji je uzrokovala pandemija bilo je socijalno distanciranje i prelazak na manje ljudi na lokaciji, čak i u elektranama. S manje pojedinaca koji redovito rade na licu mjesta, daleko je manja vjerojatnost da će propuštanje biti otkriveno i riješeno na vrijeme. Ova društvena promjena natjerala je mnoge elektrane da preispitaju način na koji su pregledavale svoje transformatore zbog propuštanja. Pokrenute su inicijative za instaliranje naprednih komunikacijskih mreža koje bi mogle koristiti modernu tehnologiju i uštedjeti troškove rada daljinskim praćenjem propuštanja.

Strategija iza tehnologije je otkrivanje manjih propuštanja prije nego što se pretvore u veća. Transformatori unutar elektrana mogu biti vrlo veliki, što dodatno ukazuje na potrebu za pametnom tehnologijom u procesu. Ako dođe do znatnih propuštanja, oprema je napravljena da zadrži ulje, ali tehnologija je dizajnirana da upozori prije nego što dođe do ove situacije. Oprema detektira svako curenje transformatorskog ulja vrlo rano u procesu, omogućujući operaterima da naprave ključne rane prilagodbe. Oni mogu prenijeti opterećenje na drugi transformator, ako je potrebno, ili u najmanju ruku mogu pouzdano staviti taj problematični transformator na redovitiji raspored preventivnog održavanja.

Tehnologija koja se koristi za ovu specifičnu aplikaciju dizajnirana je za otkrivanje bilo koje tvari koja sadrži ugljikovodike: ulja za podmazivanje, goriva, kemikalije itd. Budući da senzori ugljikovodika reagiraju samo na ulja, nepropusni su za vodu. Ovo je korisno iz više razloga, ali je posebno važno tijekom lošeg vremena. Ako kišnica dođe do senzora, neće slučajno aktivirati alarm.

Što je u opasnosti ako uz transformatore nije instaliran adekvatan sustav za otkrivanje propuštanja? Mnoštvo toga. Naravno, najgori mogući scenarij je da transformator eksplodira. Ne samo da postoji mogućnost da osoblje bude ozbiljno ozlijeđeno, već je trošak zamjene transformatora astronomski. Zaključak je da znatno propuštanje iz transformatora može imati katastrofalan učinak koji će se na kraju morati otkloniti. Što je najvažnije, ne treba puno. Veliki problemi mogu nastati zbog curenja tek nekoliko litara tekućine.

Međutim, otkrivanje propuštanja nije ograničeno samo na transformatore unutar elektrana. Isto transformatorsko ulje koristi se za izolaciju visokonaponske električne infrastrukture kao što su kondenzatori, sklopke, pobudnici i prekidači. To znači da su gotovo sve pumpe, izmjenjivači topline, spremnici za skladištenje, sklopovi filtera mjesta u opasnosti za otkrivanje propuštanja. Neregistrirana propuštanja u bilo kojem od ovih mjesta može biti problematično. Doduše, postoje različiti stupnjevi troškova i rizika povezani sa svakim, ali postići da sve radi u punom potencijalu je ostvarivo.

Turbine za izgaranje

Druga velika primjena suvremene tehnologije otkrivanja propuštanja u elektranama je putem turbina za izgaranje. Turbine za izgaranje obično rade na prirodni plin i imaju sustav podmazivanja punjen uljem. Kućišta, sklopovi za podmazivanje, izmjenjivači topline, pumpe za ulje zupčanika i povezani cjevovodi, filteri, nasipi za zadržavanje i spremnici za skladištenje su mjesta u kojima pravovremeno otkrivanje propuštanja može biti važno. Zbog topline i vibracija koje redovito proizlaze iz turbina, gotovo svaki spoj se u nekom trenutku olabavi. To može prouzročiti katastrofalnu štetu, požare i na kraju skupe zastoje.

Svo ulje koje podmazuje kritične dijelove prolazi kroz veliki niz filtara vodovodne pumpe. Međutim, prava “Ahilova peta” turbina je pločasti izmjenjivač topline koji hladi ulje. Kao što većina osoblja na održavanju koje radi u elektranama može potvrditi, ono uvijek curi. Kao niz ploča sastavljenih zajedno i pričvršćenih kompresijskom šipkom, pločasti izmjenjivači topline naizgled imaju potrebu za stalnim održavanjem. Međutim, ugradnjom senzora detekcije propuštanja ispod njih, osoblje na održavanju može izvršiti kritične prilagodbe, tako da ne izgube turbinu i pritom moraju zaustaviti postrojenje. Kao što je istina s turbinama o kojima smo ranije raspravljali, striktno korištenje starije, primitivne metode otkrivanja propuštanja (oslanjajući se na posade pojedinaca koji ručno provjeravaju) može biti neprimjenjivo. Prečesto se može primijetiti značajno propuštanje, ali do tada je prekasno da se izbjegne katastrofalni kvar.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog