Razumijevanje opasnih plinova u kemijskoj industriji

Natrag na Blog

Razumijevanje opasnih plinova u kemijskoj industriji

Kemikalije su svuda oko nas. Međutim, kada pokušate odrediti sve što spada pod kemikalije, stvari postaju komplicirane. Kemikalije se općenito mogu podijeliti u tri skupine:

  • Osnovne kemikalije – Uključuje petrokemikalije, polimere i osnovne anorganske spojeve. Petrokemikalije se dobivaju iz ugljikovodika koji se nalaze u sirovoj nafti i plinu te se procesima kao što su krekiranje, izomerizacija i reformiranje pretvaraju u korisnije ugljikovodike. Glavna upotreba petrokemikalija je proizvodnja širokog spektra polimera, koji se obično koriste u plastici i smolama. Osnovne anorganske spojeve čine klor, natrijev hidroksid, sumporna i dušična kiselina te kemikalije za gnojiva.

  • Specijalne kemikalije – Uključuje kemikalije za zaštitu usjeva, boje i bojila.
  • Potrošačke kemikalije – Prodaju se izravno kupcima i uključuju deterdžente i sapune.

Mnogi od ovih proizvoda dolaze iz ogromnih proizvodnih pogona. Sadara Chemical Company u Saudijskoj Arabiji proglašena je najvećim kemijskim kompleksom na svijetu 2015. godine. Unutar kompleksa postoji 26 proizvodnih jedinica s cijelim industrijskim parkom koji se prostire na 12 četvornih kilometara. Kemijski kompleks BASF u Ludwigshafenu u Njemačkoj zauzima površinu od otprilike 10 četvornih kilometara. Osnovicu ludwigshafenske proizvodne mreže čini oko 200 proizvodnih pogona koji su međusobno povezani s preko 2850 kilometara cjevovoda. Dow Chemical, sa sjedištem u Midlandu, Michigan, proizvodi više od 2000 različitih proizvoda.

Plinovi u kemijskoj industriji

Unutar divovskog konglomerata kemijske proizvodnje imate posla s organskim i anorganskim spojevima koji imaju vrlo niske točke zapaljenja, niski postotak LEL (donja granica eksplozivnosti) i širok raspon zapaljivosti/eksplozivnosti. LEL je najniža koncentracija plina ili pare u zraku koja će izgorjeti u prisutnosti izvora paljenja. Za mnoge zapaljive plinove to je manje od 5% volumena. Postoji velika opasnost od eksplozije čak i kada relativno male koncentracije plina istječu u atmosferu. Također je važno uzeti u obzir da se većina opasnosti od zapaljivih plinova javlja kada koncentracija plinova ili para prelazi 10 000 ppm (1%) volumena u zraku ili više. Toksični plinovi obično se moraju detektirati u volumnim razinama ispod 100 ppm (0,01%) kako bi se zaštitilo osoblje. Proizvodni procesi su složeni, uključuju ekstremno visoke temperature, cjevovode i prijenosne vodove, parni kreking, procese destilacije, spremnike, visokotlačne ventile, turbine, koncentratore, priključne točke opreme i drugo.

U konačnici, proizvodnja, skladištenje i distribucija proizvoda i nusproizvoda kemijske industrije predstavlja neke od najkorisnijih za svakodnevni život potrošača, ali i neke od najopasnijih za one koji s njima izravno rade. Stoga doprinos upravljanja detekcijom plina u petrokemijskoj industriji igra važnu ulogu.

Ovo su neki savjeti kako poboljšati sustav detekcije plina unutar kemijskog pogona

  • Osigurajte kontinuirano praćenje plina – osobni detektori plina su obavezni, ali kontinuirano praćenje koncentracije LEL može vas upozoriti na problem 24/7. Neki plinski detektori imaju 7-dnevno vrijeme rada koje se može produljiti na neograničeno vrijeme s vanjskim napajanjem. Detektori su izvrsni za postavljanje opsega oko područja opasnosti ili praćenje curenja ili izlijevanja.
  • Neka radnici budu povezani – ako netko doživi nesvjesticu ili izloženost visokoj koncentraciji plina, moglo bi proći nekoliko minuta ili sati prije nego što netko sazna. S bežičnim detektorima plina kolege, kao i udaljeni upravitelj sigurnosti ili ekipa za prvu pomoć mogu biti odmah upozoreni, čime se poboljšava vrijeme reakcije.
  • Koristite podatke za smanjenje i sprječavanje izloženosti plinu – softver za upravljanje detekcijom plina pomaže vam upravljati opasnostima, ljudima i opremom s bilo kojeg mjesta pomoću jednostavne nadzorne ploče. Također pruža informacije o tome kako se detektori plina koriste, omogućujući vam poduzimanje korektivnih radnji.

U tako velikoj i složenoj industriji kao što je kemijska industrija, jednostavno dati dio sigurnosne opreme radniku i poslati ga u opasno područje je otprilike poput vezivanja sigurnosnog pojasa i ignoriranja prometnih pravila i propisa. Kada je u pitanju vaš sustav detekcije plina, potražite sveobuhvatno rješenje za upravljanje kako biste zaštitili svoje radnike.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog