Savladavanje izazova detekcije plina po hladnom vremenu

Natrag na Blog

Savladavanje izazova detekcije plina po hladnom vremenu

Uz hladne mjesece koji su pred vratima, mogli biste biti zabrinuti zbog niza stvari: uvjeta vožnje, grijanja doma, čišćenja prilaza. Za ljude koji rade vani, zimsko vrijeme može predstavljati niz rizika, od hipotermije do pada na ledu. Međutim, ako atmosferske opasnosti predstavljaju rizik na vašem radnom mjestu, način na koji bi vaša oprema za detekciju plina koja spašava život mogla reagirati na neidealne uvjete trebao bi biti na vrhu tog popisa.

Slijedeći jednostavne upute, možete manje brinuti o izvedbi svog prijenosnog detektora plina i pouzdati se u njega kako biste spriječili izlaganje toksičnim ili zapaljivim plinovima.

 

Temperaturni rasponi 

Jedan od očitih čimbenika koje treba uzeti u obzir je minimalna temperatura koju vaš detektor plina može tolerirati. Dok su neki detektori specificirani na -40 °C ili -40 °F, najniža radna temperatura za većinu prijenosnih detektora plina je -20 °C ili -4 °F. Usprkos tome, većina detektora se može koristiti kratak period na nižim temperaturama.

Bez obzira na specifikacije, pokušajte što je više moguće ograničiti izlaganje ekstremnim temperaturama.

Točnost očitavanja koncentracije plina 

Oslanjate se na točnost vašeg detektora plina kako biste pravovremeno reagirali na atmosferske promjene. U prisutnosti toksičnih ili zapaljivih plinova, točno očitanje vašeg detektora plina može značiti razliku između života i smrti dajući vam vremena da pobjegnete iz opasnog okruženja.

To vas može navesti da se zapitate igra li temperatura ulogu u očitanjima koja dobivate preko detektora plina. Odziv senzora će se sigurno mijenjati kako temperature budu niže, ali sofisticiraniji detektori plina obično koriste “temperaturnu kompenzaciju” kako bi očitanja koncentracije plina zadržale unutar +/-15% stvarnih koncentracija. Svi detektori plina tvrtke Honeywell imaju temperaturnu kompenzaciju tako da se korisnici mogu osloniti na očitanja svojih detektora plina za pripremu svojih sljedećih koraka.

Iako postoji mnogo elemenata otkrivanja prisutnosti plinova po hladnom vremenu koje ne možete kontrolirati, postoji nekoliko jednostavnih radnji koje možete poduzeti kako biste ostali zaštićeni i održali ispravnost svojih uređaja u hladnim uvjetima.

Potrebe održavanja 

Netipični vremenski uvjeti zahtijevaju neke specifične uvjete održavanja kako bi se produžio životni vijek i učinkovitost vaše flote detektora plina.

Prvo što možete učiniti je pohraniti svoju opremu za praćenje prisutnosti plina na vlažno mjesto. Hladna zimska klima može biti izuzetno suha, posebno u sjevernim ravnicama, sjeverozapadnoj Kanadi i na Aljasci. Suha klima utječe na rad nekih elektrokemijskih senzora više nego niske temperature. Kako biste spriječili isušivanje vodenih elektrolita, pohranite i punite instrumente u vlažnom prostoru. Održavanje relativne vlažnosti zraka na 40-50% uvelike će doprinijeti održavanju osjetljivosti vaših senzora i omogućit će im dulji rad.

Ako se čini da detektor plina zaostaje u radu, možda ćete morati češće raditi bump test. Odziv instrumenta se može doimati sporim na temperaturama ispod -20 °C. Zaslon se može zatamniti, pa čak i ugasiti ako se smrzne. Ako se to dogodi, vaš detektor plina vjerojatno će i dalje detektirati plin i alarmirati. Ako ga morate koristiti na ovaj način, trebali biste ga testirati prije svake upotrebe kako biste bili sigurni da reagira i trebali biste zagrijati instrument što je prije moguće.

Kada ste neko vrijeme radili na hladnoći ili sumnjate da očitanja vašeg detektora plina možda nisu pouzdana, provjerite senzor kisika kako biste bili sigurni da nije zaleđen. Elektrokemijski senzori u vašem instrumentu obično imaju vodeni elektrolit, a u nekim slučajevima se mogu smrznuti kada temperature padnu ispod -20 °C tijekom duljeg razdoblja. Senzor kisika će se obično prvi smrznuti. Kada se zamrznu, senzori neće vršiti pouzdana očitanja, ali funkcionalnost bi se trebala vratiti nakon što se zagriju i odmrznu.

Konačno, budite spremni češće puniti svoje detektore plina zimi. Vrijeme rada baterije može se smanjiti pri niskim temperaturama; ispod -20 °C, vrijeme rada može se smanjiti za 50% ili više.

Rad na terenu 

Vaše ponašanje i mjere opreza pri korištenju detektora plina na terenu također mogu pomoći da učinkovitije radi.

Kad izađete vani kako bi započeli posao, vaše tijelo odmah osjeti hladnoću. Međutim, trebat će neko vrijeme dok vaš detektor plina ne postigne ravnotežu s temperaturom okoline. Temperaturna kompenzacija obično prati unutarnju temperaturu detektora.

Ako planirate biti na hladnom manje od 20 minuta, nema potrebe stabilizirati svoj detektor plina i prilagoditi ga vanjskoj temperaturi prije nego što ga upotrijebite. Međutim, ako ćete svoj detektor koristiti vani dulje od 20 minuta, ostavite ga da se stabilizira na sobnoj temperaturi 15 – 20 minuta prije upotrebe, a zatim ga uključite i nulirajte senzore na svježem zraku.

Posljednji savjet je da držite detektor plina toplim dok vam ne zatreba. To možete učiniti tako da svoj detektor plina držite blizu tijela dok ga ne budete spremni koristiti. Ako koristite detektor za daljinsko uzorkovanje, držite ga unutar jakne dok ne budete trebali izvršiti očitanje vrijednosti na zaslonu, što će vam pomoći da ostane toplim i dulje funkcionira.

Dobar indikator za korištenje detektora plina po hladnom vremenu je sljedeći: ako vi možete podnijeti rad na hladnoći, može i vaš detektor plina. Ako je vama prehladno, vjerojatno je prehladno i za instrument.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog