Tri razloga zašto je detekcija plina toliko važna za laboratorije

Natrag na Blog

Tri razloga zašto je detekcija plina toliko važna za laboratorije

U laboratoriju ćete naići na opasnosti od hlapivih organskih spojeva (VOC). Srećom, s odgovarajućim sustavom detekcije plina možete osigurati stalnu sigurnost svojih zaposlenika i točnost testova koje provode. Ovdje ćemo raspraviti o tri razloga zašto je detekcija plina toliko važna u laboratorijima.

1.  Zdravlje vaših zaposlenika

Laboratorij zahtijeva stalni nadzor kako bi se osiguralo da kvaliteta zraka ne predstavlja prijetnju onima koji rade u takvom okruženju. U laboratorijima su otrovni i zapaljivi plinovi jedna od najučestalijih opasnosti. To je zato što se različite analize, testovi i eksperimenti provode korištenjem širokog spektra otrovnih ili zapaljivih kemikalija.

Na primjer, naširoko korištene kemikalije poput etanola, izopropanola i formaldehida mogu generirati otrovne plinove. Slično tome, klor i dušik su dva posebno korozivna i opasna plina koji se također često generiraju. Dok drugi poput dušika i argona mogu biti kemijski inertni, još uvijek mogu uzrokovati istiskivanje kisika iz prostorije ako su prisutni u velikim količinama. Povrh toga, curenje plina iz cilindara je još jedna uvijek prisutna opasnost.

Ne samo da ti plinovi predstavljaju prijetnju zdravlju osoblja, već su mnogi od njih također bez boje i mirisa. Zbog toga ih je teško otkriti dok ne dosegnu opasne razine. Srećom, sustavi za detekciju plina koriste sofisticirane senzore i jasna, nedvosmislena upozorenja kako bi obavijestili sve u neposrednoj blizini kada bilo koji otrovni ili zapaljivi plin dosegne štetne koncentracije. To znači da je ljudsko zdravlje kontinuirano zaštićeno.

2. Kvaliteta vašeg rada i analiza

Ako vaš laboratorij provodi analize, prisutnost hlapivih organskih spojeva može ugroziti vaše rezultate ili smanjiti učinkovitost vašeg rada.

Na primjer, laboratorij Jedinice za potpomognuto začeće (ACU) mora provoditi širok raspon medicinskih postupaka koji su osmišljeni za rješavanje problema neplodnosti, kao što su in vitro oplodnja (IVF) i intracitoplazmatske injekcije sperme (ICSI). Međutim, ako su hlapivi organski spojevi prisutni u laboratoriju, ti plinovi mogu imati štetan učinak na sve embrije prisutne u tom laboratoriju i ukupnu stopu uspješnosti tretmana. To znači da postoji veća vjerojatnost da će se pacijenti podvrgnuti neuspješnim zahvatima.

3. Osiguranje sigurnosti šireg područja

Ako se ne otkrije dulje vrijeme, curenje plina može imati razoran učinak. To je zato što curenje plina također može uzrokovati probleme u cijeloj zgradi.

Kroz ventilaciju, ti štetni plinovi se mogu brzo proširiti kroz čitavu zgradu, također ugrožavajući zdravlje i sigurnost drugih zaposlenika koji možda nisu svjesni prisutnosti laboratorija. To može uzrokovati veliki zdravstveni i sigurnosni problem ako plin promijeni tlak ili dođe u kontakt s drugim elementima, što bi u konačnici moglo rezultirati opasnosti od požara.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog