Zaštitite se ovog ljeta od opasnosti zbog prisutnosti plina

Natrag na Blog

Zaštitite se ovog ljeta od opasnosti zbog prisutnosti plina

Održavanje sigurnosti zbog prisutnosti plina jednako je važno tijekom ljetnih mjeseci kao i zimi. Iako plinsko centralno grijanje može biti deaktivirano tijekom ljeta, vaš bojler se i dalje koristi za proizvodnju tople vode, a za kuhanje se možete osloniti i na plinski štednjak. Osim toga, važno je uzeti u obzir roštilje na plin, kojim se obično koriste značajan dio populacije. Više od 40% populacije posjeduje plinski roštilj, a oko 30% ga koristi na tjednoj bazi.

Kada je u pitanju sigurnost zbog prisutnosti plina, zapušteni uređaji i bojleri mogu predstavljati ozbiljan rizik od trovanja ugljičnim monoksidom, što može dovesti do kobnih posljedica.

 

Sigurnost prilikom rada na roštilju

Tijekom ljeta često uživamo u aktivnostima na otvorenom i produženim večerima. Bilo da pada kiša ili sija sunce, roštiljanje postaje učestala aktivnost. Međutim, ključno je prepoznati da se sigurnost zbog prisutnosti plina proteže izvan domova i industrijskih okruženja, jer roštilji zahtijevaju posebnu pozornost kako bi se osiguralo njihovo sigurno rukovanje.

Iako su zdravstveni rizici ugljičnog monoksida naširoko poznati, njegova povezanost s roštiljem često prolazi nezapaženo. U nepovoljnim vremenskim uvjetima mogli bismo se odlučiti za roštiljanje u prostorima poput garaža, šatora ili nadstrešnica. Neki čak unose roštilje u šatore nakon upotrebe. Ove radnje mogu biti izuzetno opasne jer se ugljični monoksid nakuplja u takvim skučenim prostorima. Bitno je naglasiti da prostor za kuhanje treba biti postavljen daleko od zgrada, dobro prozračen, kako bi se smanjio rizik od trovanja ugljičnim monoksidom. Važno je upoznati se sa znakovima trovanja ugljičnim monoksidom, uključujući glavobolje, mučninu, nedostatak zraka, vrtoglavicu ili gubitak svijesti.

Dodatno, skladištenje boce propana ili butana u garažama, šupama, pa čak i domovima predstavlja još jednu potencijalnu opasnost. Bez da ste toga svjesni, kombinacija zatvorenog prostora, curenja plina i iskre iz električnog uređaja može dovesti do potencijalno smrtonosne eksplozije.

Sigurnost od prisutnosti plina na odmoru 

Kada ste na odmoru, sigurnost od prisutnosti plina možda nije vaša glavna briga, ali je i dalje ključna za vašu dobrobit. Sigurnost od prisutnosti plina jednako je važna tijekom vašeg odmora kao i kod kuće, jer možete imati ograničeno znanje ili kontrolu nad stanjem plinskih uređaja u vašem smještaju. Dok je sigurnost od prisutnosti plina općenito slična u kamp kućicama i čamcima, kampiranje u šatorima predstavlja jedinstveno razmatranje.

Plinske peći za kampiranje, grijalice (poput grijača za stolove i terase), pa čak i roštilji na kruta goriva mogu ispuštati ugljični monoksid (CO), što predstavlja potencijalni rizik od trovanja. Stoga unošenje ovih predmeta u zatvoreni prostor, poput šatora ili kamp kućice, može ugroziti bilo koga u blizini. Osim toga, važno je znati da se propisi o sigurnosti plina mogu razlikovati u različitim zemljama. Iako možda nije izvedivo upoznati se sa svim lokalnim propisima, možete dati prednost sigurnosti slijedeći jednostavne smjernice.

Savjeti za sigurnost plina na odmoru 

• Raspitajte se o servisiranju i provjeri sigurnosti plinskih uređaja u vašem smještaju.
• Ponesite sa sobom detektor za ugljični monoksid.
• Imajte na umu da se uređaji u vašem smještajnom objektu mogu razlikovati od onih kod kuće. Ako upute nisu dostupne, potražite pomoć od vlasnika smještaja.
•Prepoznajte znakove nesigurnih plinskih uređaja:

  • Crne mrlje oko uređaja.
  • Narančasti ili žuti plamen umjesto plavog.
  • Pretjerana kondenzacija u vašem smještajnom objektu.

•Nikada nemojte koristiti plinske štednjake ili roštilje za grijanje i osigurajte odgovarajuću ventilaciju kada ih koristite.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog