Zašto je otkrivanje propuštanja rashladnog sredstva važno?

Natrag na Blog

Zašto je otkrivanje propuštanja rashladnog sredstva važno?

Postoji širok izbor plinova i kemikalija koje se koriste kao rashladna sredstva u hladnjacima, rashladnim uređajima i zamrzivačima, kao i u bilo kojoj industriji ili na radnom mjestu gdje postoji klimatizacijski uređaj. Ovi plinovi čine važnu ulogu u procesu hlađenja, ali mogu predstavljati niz problema ako dođe do njihova propuštanja.

Iz tog je razloga izuzetno važno da korisnici na lokaciji osiguraju da se propuštanje identificira što je prije moguće.

 

 

Utjecaj na lokaciji

Možda je najneposrednija briga za vlasnika postrojenja učinak koji će curenje rashladnog sredstva imati na trenutnu učinkovitost njegovog postrojenja. Ako dođe do propuštanja, kompresori u jedinici za hlađenje morat će raditi prekovremeno kako bi to kompenzirali. U najboljem slučaju, to će i dalje rezultirati povećanom potrošnjom energije i s time povezanim većim troškovima.

U najgorem slučaju, to može dovesti do pregrijavanja opreme, uzrokujući oštećenje crijeva, brtvi i drugih priključaka. Potencijalno bi to moglo eskalirati i rezultirati potpunim kvarom strojeva, što znači da bi cijelo postrojenje moglo biti ugašeno satima ili čak danima. Uz gubitak prihoda koji bi to rezultirao, također bi izazvalo troškove lociranja propuštanja i njegovog popravljanja.

Utjecaj na okoliš

Osim što kratkoročno nanosi štetu tvrtki, curenje rashladnog sredstva može dugoročno rezultirati  mnogo većim posljedicama za okoliš. To je zato što rashladna sredstva mogu doprinijeti globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama. U međuvremenu, gore spomenuta smanjena energetska učinkovitost također je štetna za ekološku učinkovitost.

Zagađujuća rashladna sredstva koja oštećuju ozonski omotač sada su u procesu postupnog smanjenja uporabe ili potpunog ukidanja, ali je nadzor amonijaka i drugih modernih zamjena s nižim potencijalom globalnog zatopljenja i dalje potreban kako bi se izbjegli neželjeni utjecaji na okoliš.

Zakonski okvir

Posljednje, ali svakako ne najmanje važno, posljedice onečišćenja rashladnog sredstva uslijed njegova propuštanja znače da je sada zakonska obveza za tvrtke provođenje redovitih testiranja svoje opreme za hlađenje kako bi otkrila propuštanje što je prije moguće. Točni propisi razlikuju se ovisno o veličini postrojenja, vrsti rashladnog sredstva koje se koristi i zemlji u kojoj se nalazi.

Na primjer, Ujedinjeno Kraljevstvo je uvelo stroge propise koji se odnose na nadzor pogona, postrojenja i drugih mjesta koja koriste F-plinove u svojim procesima hlađenja. Zakon zahtijeva da se takvi testovi provode na godišnjoj, dvogodišnjoj ili kvartalnoj bazi, ovisno o opsegu poslovanja. Međutim, za tvrtku je razumno provoditi nadzor rashladnog sredstva puno redovitije od toga zbog svih gore objašnjenih razloga.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog