Zašto su potrebni sustavi za detekciju plina na bazenima?

Natrag na Blog

Zašto su potrebni sustavi za detekciju plina na bazenima?

Bazeni zahtijevaju određenu količinu klora da bi ostali zdravstveno ispravni. Preporuča se da koncentracija klora u bazenu bude između 1 i 1,5 dijelova na milijun (ppm). Uz odgovarajuće količine klora, pH bi trebao biti između 7,2 i 7,6 kako bi se osigurala sigurnost plivača. Da biste utvrdili koju količinu je potrebno dodati u bazen, prvo morate znati njegovu točnu veličinu. Ovo je ključni korak u procesu osiguravanja tražene koncentracije klora.

Ako se kemikalije koje se koriste u bazenima i toplicama ne koriste ispravno, mogu izazvati značajne zdravstvene tegobe stvaranjem toksične atmosfere. Sljedeće kemikalije i plinovi mogu se naći u blizini bazena: natrijev hipoklorit, klorovodična kiselina, brom, ugljični dioksid, klor i ozon. Svi ovi spojevi mogu izazvati zdravstvene tegobe zaposlenika bazena ili građana. Ovaj članak će se osvrnuti na mjere opreza koje treba poduzeti pri korištenju ovih kemikalija, posebno klora u bazenima.

Plinoviti klor je otrovan i može izazvati ozbiljna oštećenja gornjih i donjih dišnih puteva. Ima intenzivan miris i 2,5 puta je teži od zraka, pa se opasne količine akumuliraju u blizini tla, pa ga je lako ne primijetiti. Srećom, njegova zelenkasta nijansa, u kombinaciji s oštrim mirisom, daje nekoliko jasnih upozoravajućih faktora. Koristi se u razne industrijske svrhe, ali je korišten i kao kemijsko oružje tijekom Drugog svjetskog rata. Kada plinoviti klor dođe u dodir s ljudskim organima, uključujući grlo, oči i pluća, može uzrokovati katastrofalnu posljedice. Izloženost kloru uzrokuje sljedeće simptome:

• Zamagljen vid
• Goruća bol, crvenilo i mjehurići na koži
• Teškoće u disanju
• Osjećaj peckanja u nosu, grlu i očima
• Tekućina u plućima
• Mučnina, povraćanje, suzenje očiju.

Kada se izloži velikim količinama klora, najvjerojatnije će se pojaviti dugoročni zdravstveni problemi, a ti zdravstveni problemi uključuju tekućinu u plućima, poznatu kao plućni edem, koji se ne mora odmah uočiti. Bronhitis, plućna bolest i erozija zubiju potencijalni su dugoročni problemi.

Ozbiljnost trovanja klorom određena je razinom izloženosti kloru i duljinom vremena u kojem je osoba bila izložena plinu. Oni koji su izloženi malim koncentracijama klora, primjerice 1 do 3 ppm, mogu imati nelagodu u očima ili ustima. Izbijanje plućnih komplikacija može se dogoditi pri 15 ppm, a 30 minuta izlaganja pri 430 ppm može biti smrtonosno.

Rješenje za detekciju plina ključno je za ublažavanje zdravstvenih rizika koje predstavlja izloženost kloru. Uz početnu opasnost koja dolazi iz strojarnice, prvo bi trebalo razmotriti fiksni sustav instaliran na ovoj lokaciji. Detektor treba postaviti blizu mjesta gdje će se kemikalije miješati kako bi se najbrže upozorilo na opasno curenje plina.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog