Zašto vatrogasne službe trebaju višeplinske detektore?

Natrag na Blog

Zašto vatrogasne službe trebaju višeplinske detektore?

Ako ste vatrogasac ili član ekipe za hitne slučajeve, znate da su rizici povezani s plinom uobičajeni dio posla. Otrovne pare mogu biti prisutne u bilo kojoj fazi požara, ali ako ne koristite višeplinski detektor, nećete biti sigurni je li zrak u hladnoj zoni siguran. Zbog toga, sve veći broj vatrogasaca prepoznaje da su prijenosni višeplinski detektori jednostavno rješenje za ove izazove i učinili su ove detektore bitnim dijelom svoje opreme.

Evo četiri razloga zašto bi vaša vatrogasna služba trebala u proračunu za sljedeću godinu uračunati nabavku višeplinskog detektora:

 

1. Idealan za svaku situaciju u kojoj se vrši detekcija plina

Vatrogasne jedinice sve više reagiraju na pozive u kojima prijete nevidljivi, smrtonosni plinovi, pa je korištenje prave opreme za detekciju plina važnije nego ikad.

Vatrogasne službe reagiraju na mnoštvo kućnih poziva u vezi s curenjem ugljičnog monoksida (CO). Višeplinski detektori ne samo da mogu otkriti prisutnost CO, već vam mogu pomoći i da odredite izvor curenja CO. Osim detekcije CO, možete koristiti višeplinski detektor za kućne pozive u vezi s curenjem prirodnog plina ili drugim sumnjivim mirisima.

Iako su pozivi za CO uobičajeni za vatrogasce, postoje i drugi manje poznati opasni plinovi koje morate pratiti. Vatreni dim je složena mješavina toksina, a cijanovodik (HCN) se pojavio kao jedan od najčešćih i najopasnijih. Povijesno gledano, HCN nije predstavljao ugrozu nakon tipičnog požara u kući. Ali kako sintetički materijali zamjenjuju prirodne materijale u građevinskoj industriji, HCN je postao sve prisutniji. Kada se zagrijavaju, ovi materijali ispuštaju HCN u koncentracijama nezamislivim za vatrogasce iz prošlih desetljeća. Višeplinski detektori upozoravaju vas kada je prisutan HCN, uz druge uobičajene opasnosti od plina, govoreći vam trebate li koristiti opremu za zaštitu dišnih organa.

 2. Oni su bitni za timsku sigurnost

Mnoge vatrogasne jedinice mogu imati samo jedan višeplinski detektor po timu – ili čak samo jedan za cijeli odjel. Iako je jedan detektor po odjelu ili po timu eksponencijalno bolji nego da uopće nema detektora, postoji nekoliko prednosti za svakog vatrogasca koji nosi višeplinski detektor.

Višeplinski detektori mogu dijeliti alarme i očitanja plina između detektora. Ovi detektori također mogu pružiti podatke o lokaciji i alarmu u stvarnom vremenu glavnom operateru koji može nadzirati mjesto događaja i slati dodatnu pomoć kada je to potrebno. Ove značajke povezivanja dokazano poboljšavaju sigurnost vašeg tima i svijest o njihovoj okolini.

Kako ovo izgleda za vaše vatrogasce? Ako jedan od članova vaše posade uđe u zgradu i njegov detektor otkrije porast HCN-a ili bilo kojeg drugog plina, ostatak vaše posade će vidjeti alarme na svojim detektorima, pokazujući im tko je u nevolji i kakvi su atmosferski uvjeti—tako da oni točno znaju kako pokrenuti spašavanje.

3. Jednostavno održavanje

Lako je promotriti višeplinske detektore i vidjeti ih kao dodatnu opremu za održavanje. Međutim, istina je da se moderni plinski detektori lako održavaju s pravim alatima. Postoji nekoliko načina na koje možete pojednostaviti ili čak automatizirati održavanje kako bi vaša posada dobila potrebnu detekciju plina bez gubljenja dragocjenog vremena.

Da biste pojednostavili rutinsko održavanje, možete se osloniti na kalibracijsku stanicu. Kalibracijska stanica automatski vrši bump testove prema vašem rasporedu, tako da ne morate trošiti vrijeme radeći to ručno. Jednostavno je kao postavljanje višeplinskih detektora kalibracijsku stanicu kada nisu u upotrebi. Detektori plina će se automatski puniti, svakodnevno testirati prema vašim lokalnim sigurnosnim zahtjevima. Zapisi svake od ovih aktivnosti pohranjeni su digitalno, tako da možete pristupiti zapisima i certifikatima u trenu.

Uz ove opcije održavanja na mjestu, nikada ne morate brinuti o tome jesu li vaši plinski detektori spremni za korištenje.

4. Cjenovno pristupačni

Višeplinski detektori relativno su jeftini za stupanj zaštite koji pružaju. Iako unaprijed nose troškove, osiguravaju sigurnost svakog vatrogasca u vašem odjelu nekoliko godina. Zapravo, sprječavanjem samo jedne nezgode na poslu, detektor se isplati sam za sebe, što olakšava opravdavanje proračuna.

Kada vaša posada reagira na poziv, prava oprema čini razliku. Ako višeplinski detektori nisu dio opreme vaše posade, vrijeme je da pojačate svoju sigurnost.

Podijeli ovu objavu

Natrag na Blog