Osobna zaštita – dom

Uređujete stambeni prostor, vikendicu ili apartman?

Mislite li na opasnosti od požara, ugljičnog monoksida ili zapaljivih plinova? Naša rješenja ne zahtijevaju ožičenja, bušenja i i kopanja….

Osobna zašitadom
Ugljični monoksid je plin bez boje, mirisa i okusa koji je opasan za ljude i životinje. Kolokvijalno se još naziva i „Tihi ubojica“ jer nije moguće osjetiti njegovu prisutnost. Prvi simptomi, umor i glavobolja, su slični gripi što ga čini znatno težim za dijagnostiku.
Što je duže izlaganje ugljičnom monoksidu i što je viša njegova koncentracija, javljaju se teži simptomi koji uključuju gubitak ravnoteže, vida i svijesti. To se može dogoditi unutar nekoliko minuta ili sati, ovisno o koncentraciji ugljičnog monoksida u zraku.
Preporuka jest da detektori ugljičnog monoksida budu smješteni u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi izvor izgaranja plina ili goriva. Također se sugerira da se detektori smjeste u prostorije u kojima se provodi najviše vremena. U slučaju kamp kućica ili brodova gdje se unutar jedne prostorije boravi i spava, preporuka je postaviti detektor što dalje od mjesta na kojem se kuha, ali što bliže mjestu gdje osoba spava.
Požari su također pojava koja na godišnjoj razini uzrokuje velike materijalne, ali i ljudske gubitke. Činjenica jest da domovi koji imaju instalirani detektor dima ili plamena imaju 50 % manju razinu smrtnosti nego domovi bez njih. Što osobe duže borave u gorućoj zgradi, manje su šanse njihovog spašavanja jer zbog pretjeranog udisanja dima dolazi do gubitka svijesti. U tom slučaju su najviše izložena djeca jer često nisu svjesna opasnosti koja postoji zbog pojave požara te ne reagiraju na vrijeme.
Pravilno pozicioniranje senzora dima ili plamena je važno za povećanje mogućnosti pravovremene detekcije takve opasnosti i eliminacije lažnih alarma. Preporuka jest da se detektori postave na mjesta gdje može doći do pojave dima ili vatre (kuhinja, kupaonica, stubište). Također se sugerira da detektori dima ili plamena budu smješteni u prostorijama gdje se provodi najviše vremena (kupaonica, dnevna soba).